پرورش هوش هیجانی در کودکان: راهنمای والدین
تحقیقات نشان داده که هوش هیجانی قابل یادگیری است.
گسترش دایره لغات احساسی کودک به او کمک میکند احساسات خود را با دقت بیشتری بیان کند.
فرصتهای زیادی در طول روز وجود دارد که به کودکان کمک میکند هوش هیجانی خود را پرورش دهند.
تصور کنید کودکی که میتواند در موقعیتی جدید بگوید: «من الان عصبی هستم.» یا نوجوانی که چند نفس عمیق میکشد و به دوستش میگوید: «من میفهمم که تو عصبانی هستی، ولی از این که اینطور با من صحبت میکنی راحت نیستم.» کودکانی که میتوانند احساسات خود و دیگران را بشناسند، سطوح بالایی از هوش هیجانی را نشان میدهند.
هوش هیجانی مهم است زیرا با روابط سالمتر، مشکلات رفتاری کمتر و سلامت روان بهتر مرتبط است. خوشبختانه، گامهای زیادی وجود دارد که میتوانیم برای کمک به پرورش هوش هیجانی در کودکان در هر سنی برداریم.
مهم است که به آنها راهنماییهای عملی بدهیم تا مهارتهایشان را در موقعیتهای واقعی تمرین کنند. یک اختلاف با خواهر یا برادر، یک تکلیف دشوار، و یک سوءتفاهم با دوست، همگی فرصتهایی عالی برای کمک به پرورش بیشتر هوش هیجانی کودکان هستند.
کودکان با هوش هیجانی بالاتر موفقیتهای تحصیلی بیشتری را تجربه میکنند، سلامت روان بهتری دارند و روابط مثبتی برقرار میکنند.
یک مطالعه در سال ۲۰۱۵ که در Journal of Applied Developmental Psychology منتشر شد، نشان داد که مهارتهای هوش هیجانی در کودکان با سطوح پایینتری از اضطراب، افسردگی و پرخاشگری مرتبط است. این پژوهش اهمیت مداخلات زودهنگام در آموزش مهارتهای هیجانی را برای پرورش افرادی اجتماعیتر و انعطافپذیرتر برجسته میکند.
تحقیقات همچنین نشان دادهاند که هوش هیجانی میتواند یاد گرفته شود، به شرطی که بزرگسالان ابزارهای آموزشی مناسب را به کودکان ارائه دهند. یک مطالعه در سال ۲۰۱۶ که در Emotion Review منتشر شد، تأکید کرد که از طریق برنامههای آموزشی هدفمند که در آن والدین و معلمان با کودکان در مورد احساسات صحبت میکنند، هوش هیجانی را میتوان بهبود بخشید.
سطوح بالاتر هوش هیجانی همچنین به کودکان کمک میکند تا تابآوری بیشتری داشته باشند. کودکانی با مهارتهای هیجانی قویتر بهتر میتوانند با استرس مقابله کنند و با شکستها مقابله کنند.
فرصتهای زیادی در طول روز وجود دارد که به کودکان کمک میکند هوش هیجانی خود را پرورش دهند. و هر زمانی که آنها قوانین را زیر پا میگذارند، دچار فروپاشی احساسی میشوند یا احساسات کسی را جریحهدار میکنند، یک فرصت برای آموزش و تمرین مهارتهای جدید است. در اینجا چند نمونه از استراتژیهایی که میتوانید برای افزایش هوش هیجانی فرزندتان استفاده کنید آورده شده است:
1.مدل آگاهی هیجانی
● احساسات خود را به رسمیت بشناسید و در طول روز آنها را به زبان بیاورید. این به کودکان کمک میکند درک کنند که همه افراد احساساتی دارند و این احساسات در طول روز تغییر میکنند.
● هنگام صرف غذا، درباره یک زمانی که یک احساس شدید را تجربه کردید صحبت کنید. توضیح دهید که چه کردید تا آن احساس را مدیریت کنید و از آن چه یاد گرفتید.
2.آموزش دایره لغات احساسی
● گسترش دایره لغات احساسی کودک به او کمک میکند احساسات خود را با دقت بیشتری بیان کند. این کار تاثیر به سزایی در جلوگیری از ناامیدی دارد و ارتباطات را بهبود میبخشد.
● از ابزارها یا کتابها برای معرفی احساسات مختلف استفاده کنید و درباره موقعیتهایی که این احساسات ممکن است بروز کنند، صحبت کنید.
3.تشویق همدلی
● آموزش به کودکان برای در نظر گرفتن دیدگاههای دیگران باعث پرورش همدلی میشود. بحث درباره احساسات شخصیتهای داستان یا موقعیتهای واقعی به کودکان کمک میکند تا احساسات دیگران را درک کنند و با آنها همدلی کنند.
4.تمرین گوش دادن فعال
● اهمیت گوش دادن را به کودکان، با اختصاص توجه کامل خود به آنها در هنگام مکالمه، نشان دهید. این کار احساسات آنها را تأیید میکند و ارتباط باز را تشویق میکند.
5.بازیهای نقشآفرینی
● بازیهای نقشآفرینی در سناریوهای مختلف به کودکان کمک میکند تا پاسخهای احساسی و مهارتهای حل مسئله را تمرین کنند و در مدیریت موقعیتهای واقعی اعتماد به نفس پیدا کنند.
پرورش هوش هیجانی در کودکان یک سفر است که نیاز به صبر، تمرین و مشارکت دارد. با رشد کودکان، آنها با چالشهای جدیدی مواجه خواهند شد که به آنها فرصت میدهد مهارتهای هیجانی خود را تقویت کنند.
با استفاده از استراتژیهای مختلف بهعنوان بخشی از ابزار تربیتی خود، به فرزندتان کمک کنید تا با اطمینان و تابآوری احساسات خود را مدیریت کند. سرمایهگذاری امروز شما در پرورش هوش هیجانی فرزندتان، راه را برای آیندهای رضایتبخشتر هموار خواهد کرد.
Brackett, M. A., Rivers, S. E., & Salovey, P. (2016). Emotional intelligence: Implications for personal, social, academic, and workplace suc cess. Emotion Review, 8(4), 290-300.
Rivers, S. E., Brackett, M. A., Salovey, P., & Mayer, J. D. (2015). Measuring emotional intelligence as a mental ability with the Mayer-Salovey-Caruso Emotional Intelligence Test. Journal of Applied Developmental Psychology, 27(2), 159-177.
Zinsser, K. M., Weissberg, R. P., & Wang, M. T. (2016). The role of emotional intelligence in predicting resilience and thriving in adolescents. International Journal of Child Care and Education Policy, 10(1), 1-15.
دیدگاهتان را بنویسید