اضطراب و علائم آن
قطعا واژه اضطراب زیاد به گوشتان خورده اما آیا معنی آن را میدانید؟ تفاوت اضطراب با استرس را میدانید یا تصور میکنید هر دو یکی هستند؟ آیا دچار اضطراب شدهاید؟ علائم آن را میدانید؟ برای پاسخ به این سوالات در این مقاله ما را همراهی کنید.
اضطراب (Anxiety) یک نوع هیجان شدید است که با حالات ناخوشایند و آشفتگی درونی همراه است. فردی که به اضطراب مبتلاست اغلب از رویدادهای قابل پیشبینی در آینده که میتوانند نوعی تهدید محسوب شوند، میترسد.
اضطراب یکی از شایعترین حالات هیجانی است و زیر مجموعه اغلب اختلالات روانی محسوب میشود. افراد اغلب اضطراب را به شکل ناراحتی، استرس شدید و نگرانی تجربه میکنند که باعث میشود زندگی روزمره فرد به میزان قابل توجهی تحت تاثیر قرار گیرد و مختل شود.
اگرچه وجود مقدار کمی اضطراب در موقعیتهای استرسزا طبیعی و حتی لازم است، اما در صورتی که این حالت هیجان مداوم و ناسازگار باشد میتواند خبر از یک اختلال روانی بدهد که نیازمند درمان است.
میان استرس و اضطراب تفاوت نسبتا ظریفی وجود دارد که مستلزم دقت و توجه است. برای فهم بهتر این موضوع با یک مثال شروع میکنیم. مثلا در نظر بگیرید زمانی که شما به پایان مهلت تحویل پروژهتان نزدیک میشوید و هنوز آن را کامل نکردهاید یا زمانی که در حال دعوا با کسی هستید که دوستش دارید دچار استرس میشوید. در اینجا پاسخ بدن شما به این مسائل کوتاه مدت است و بعد از بین رفتن منبع استرس زا به حالت عادی خود بر میگردید.
اما زمانهایی هست که به مدت طولانی درگیر مسائلی هستید که برایتان آزار دهنده هستند. مثلا ترس از فقر، از دست دادن رابطه با کسی که دوستش دارید، رفتارهای تبعیض آمیزی که در محل کار یا منزل با آن ها رو به رو می شوید، ترس از بیماری خطرناک خودتان یا نزدیکانتان و …؛ اینها شرایطی هستند که شما دچار اضطراب میشوید.
به طور خلاصه استرس یک موقعیت نسبتا کوتاه و گذرا و اضطراب طولانی مدت و چه بسا ماندگار است.
اضطراب یک مشکل روانی است اما میتواند روی بدن نیز تاثیر بگذارد. ممکن است بیشتر دردهای فیزیکی شما ریشه در اضطراب داشته باشد و خودتان متوجه آن نوشید. در ادامه تعدادی از علائم فیزیکی و روانی اضطراب را بیان میکنیم.
- – سردرد
- – معده درد، حالت تهوع، یا مشکلات گوارشی
- – بی خوابی یا سایر مشکلات خواب (مثلاً بیدار شدن مکرر)
- – تنفس سریع یا تنگی نفس
- – تنش یا درد عضلانی
- – ضعف یا خستگی
- – تپش قلب یا افزایش ضربان قلب
- – احساس درد در قفسه سینه
- – تعریق
- – لکنت زبان
- – دوری از جمع و اطرافیان
- – خیلی ساده آشفته، ناامید و بد خلق می شویم
- – به اصطلاح برخی درهم شکسته می شویم چون کنترل اوضاع از دسمتان خارج شده است
- – به سادگی آرام نمیشویم
- – به خودمان احساس بدی داریم
- – احساس تنهایی، بی ارزشی و افسردگی میکنیم
اضطراب در دنیای دیجیتال امروز حتی دربین کودکان نیز زیاد است. اکنون که با مفهوم اولیه اضطراب آشنا شدید، در صورت مشاهده علائم آن در خود و اطرافیانتان بهتر است هرچه سریعتر به یک مشاور و یا روانشناس ماهر مراجعه کنید تا از تاثیرات بد آن در طولانی مدت جلوگیری کنید.
دیدگاهتان را بنویسید