زوج درمانی چیست؟
زوج درمانی شامل طیف وسیعی از مدلهای درمانی است که خواستار تغییر و اصلاح رابطهی همسران، با هدف افزایش رضایت زناشویی یا بهبود ناکارآمدیهای زناشویی هستند. این تعریف تا حدودی نحوه درمان بین زوجین را شرح میدهد. اما به بیان دقیقتر این روش درمانی زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که زوجها بخواهند نه تنها مشکلات فعلی خود را حل کنند، بلکه روابط خود را نیز بهبود بخشند.
اکنون ممکن است این سوال برایتان پیش آید که چگونه متوجه شویم به زوج درمانی نیاز داریم؟ خیلی ساده است با بررسی روابط خود و مشاهده یک سری نشانهها قطعا متوجه نیاز یا عدم نیاز به زوج درمانی خواهید شد.
– عدم صمیمیت در روابط
– عدم اعتماد به یکدیگر
– خیانت و روابط پنهانی
– تغییر مسیر عادی زندگی
– بحث و دعوا بر سر مشکلات مالی
– کاهش ارتباط عاطفی
– متضاد بودن سبکهای فرزند پروری
– بحثهای مکرر و بی نتیجه
– آزار دیدن از سمت طرف مقابل
زوج درمانگر یک فرد متخصص در زمینه روابط عاطفی و مسائل مرتبط با ازدواج است. این فرد با اطلاعات و دانش خود، به زوجها در جهت بهبود روابط و کاهش تنشهای احتمالی کمک میکند. به نوعی تاثیر زوج درمانگر بهبود و تقویت روابط زوجها است.
پس از بررسی نشانههای نیاز به زوج درمانی و دریافت اطلاعاتی در این زمینه، احتمالا این سوال در ذهن شما شکل میگیرد: آیا زوج درمانی یک درمان واحد است یا اشکال مختلفی دارد؟ برای پاسخ به این سوال باید ذکر کنیم که پروسه زوج درمانی با توجه به شرایط زوجها، تشخیص متخصص و نظر خود افراد انتخاب شده و پیش برده میشود. در ادامه به معرفی انواع زوج درمانی میپردازیم:
1- زوج درمانی رفتاری (CBT)
زوج درمانی رفتاری مبتنی بر این ایده است که رفتارها به صورت مجزا رخ نمیدهند و از پیامدهای موجود در محیط نشات میگیرند. هدف زوج درمانی رفتاری (CBT) آموزش برخورد با مشکلات و همچنین آگاهی از راهکارهای مقابلهای است.
۲- زوج درمانی شناختی رفتاری (CBCT)
این نوع زوج درمانی بر اصول نظریههای یادگیری اجتماعی تکیه دارد. این شکل از درمان بر تعامل بین شناختها، رفتارها و پاسخهای عاطفی شرکا تمرکز دارد تا به آنها در بهبود ارتباطات و حل مسائل کمک کند.
۳- زوج درمانی متمرکز بر عواطف (EFT)
درمان متمرکز بر عواطف یا به عبارت دیگر درمان هیجان مدار مبتنی بر دلبستگی است و الگوهای تعامل منفی و سخت و تأثیر منفی جذبکننده را که نشاندهنده پریشانی در روابط زوجین از نظر قطع ارتباط عاطفی و دلبستگی ناایمن است، مفهوم سازی میکند.
درمان EFT پیشنهاد میکند که ابتدا احساس و سپس فکر کنیم و اغلب فقط تا آنجا که احساس میکنیم فکر میکنیم. بنابراین، تغییر عاطفی به عنوان کلیدی برای پایدار ماندن تغییرات شناختی و رفتاری در نظر گرفته میشود.
۴- زوج درمانی ساختاری (SCT)
زوج درمانی ساختاری که به خانواده درمانی ساختاری یا خانواده درمانی مینوچین هم معروف است، به بهبود روابط اعضای خانواده میپردازد. این رویکرد در ابتدا توسط سالوادور مینوچین ابداع شده است. نظریه مینوچین نشان می دهد که روابط خانوادگی ناکارآمد و ناسالم می تواند استرس، اضطراب و مشکلات سلامت روانی را برای اعضای خانواده ایجاد کند.
۵- زوج درمانی روانکاوانه
در زوج درمانی روانکاوانه، روان درمانگر از برخورد فرد در روابط فردی، گروهی و خانوادگی سرنخهایی به دست میآورد. زوج درمانگرهای روانپویشی عمیقاً با دفاعها و اضطرابهای زوجها ارتباط برقرار میکنند و از آنها برای ایجاد تغییر سودمند استفاده میکنند.
اکنون که درباره زوج درمانی و انواع آن آشنا شدیم سوال اساسی این است که هدف از زوج درمانی چیست؟ زوج درمانی به صورت کلی میتواند به افزایش درک، احترام، محبت و صمیمیت بین زوجها کمک کند. این اتفاق در ادامه منجر به شادتر شدن زندگی و افزایش کیفیت آن میشود.
– ترمیم رابطه
– بهبود حس فردی
– بهبود کیفیت رابطه
– نحوه مدیریت بهتر مشکلات رابطه
مدت زمان زوج درمانی را نمیتوان به طور دقیق گفت اما به طور متوسط ممکن است از چند هفته تا چند ماه طول بکشد. دورههای کوتاه مدت معمولاً شامل ۸ تا ۱۲ جلسه است که هر جلسه ۴۵ دقیقه تا یک ساعت طول میکشد. این نوع دورهها بیشتر برای زوجهایی که با مسائل خاص سروکار دارند کاربرد دارد. همچنین مراقبتهای پس از زوج درمانی هم شامل رعایت مواردی است که توسط زوج درمانگر به شما تذکر داده میشود.
در دنیای امروز وجود مشکلات در روابط زوجین مسئلهای غیرقابل چشم پوشی است. بنابراین بهتر است به جای سرپوش گذاشتن روی مشکلات، به حل آنها پرداخت. زوج درمانگران در مرکز خدمات روانشناسی و مشاوره رویش نوین، آماده کمک به شما عزیزان برای بهبود روابط و حل مشکلات میباشند.
دیدگاهتان را بنویسید